Nezařazené

Klimatizace (nejen) do bytu a jak funguje

 

Klimatizace je skvělou pomocnicí v parném létě, kdy teploty venku přesahují třicítky a my se doma doslova koupeme ve vlastní šťávě. Klimatizací ale můžeme také v zimě topit, a ještě k tomu za vytápění domácnosti ušetřit.
Klimatizace pomáhá k tepelné pohodě za každého počasí. Jak správně vybrat klimatizační jednotku a jak ji používat, aby vám přinášela co největší užitek? Z jakých částí se skládá a jak vlastně funguje? Přinášíme vám odpovědi na nejčastěji pokládané otázky ze světa klimatizací.

1. Proč pořizovat klimatizaci do bytu?
Klimatizace příjemně ochlazuje nebo naopak ohřívá vzduch v místnosti a zajišťuje tak tepelnou pohodu po celý rok. Nejnovější klimatizační systémy produkují čistý a zdravý vzduch, odvlhčují a působí preventivně proti plísním. Navíc nejsou hlučné a nezpůsobují v místnosti průvan.
Optimální teplota v bytě je dle odborníků v rozmezí 18 a 22 °C. Ale samozřejmě záleží na vašich vlastních preferencích. Pokud doma využíváte klimatizaci, rozdíl mezi vnitřní a venkovní teplotou by neměl překročit 5–6 °C.

• Klimatizační jednotky jsou velmi tiché, nevyrušují domácí pohodu ani pracovní soustředění.
• Moderní design a kompaktní rozměry skvěle doplní být v jakémkoliv stylu.
• Klimatizační systémy spoří energii, a tím i váš rozpočet.

2. Z jakých částí se klimatizace skládá?
Klimatizace se skládá z vnitřní jednotky, která je zpravidla umístěna u stropu interiéru, a venkovní jednotky umístěné z vnější části objektu. Ve vnější jednotce je zabudovaný kompresor, který je hlavním jádrem celého systému. Jednotky jsou propojeny potrubím pro odvod a přívod chladiva a elektrickými napájecími a ovládacími kabely. K pohodlnému ovládání klimatizace slouží dálkový ovladač.

3. Víte, jak klimatizace funguje?
Klimatizace do bytu funguje primárně v režimu chlazení, moderní klimatizační jednotky si ale hravě poradí také s vytápěním, které s sebou nese úsporu energií oproti běžným způsobům topení. Příjemnými funkcemi klimatizací jsou odvlhčování či ventilace prostor. Díky vestavěným filtrům dokáže klimatizace také čistit vzduch v místnosti.

4. Vyberte si klimatizaci jako profesionál! Na co si dát pozor?
Při výběru klimatizace do bytu se zajímejte zejména o výkon, funkčnost a hlučnost. Cena by rozhodně neměla hrát při výběru klimatizace primární roli. Také by klimatizace měla alespoň trochu lahodit vašemu oku, jedná se o poměrně výrazný prvek v místnosti. Díky tomu, že výrobci na tuto skutečnost myslí, najdete v naší nabídce designově zajímavé modely.
Aby byl provoz klimatizace do domu co nejúspornější, hledejte zařízení, které splňuje podmínky energetické třídy:
• alespoň A++ pro chlazení,
• alespoň A+ pro topení.

5. Nástěnné, kazetové, kanálové či podstropní. Znáte je všechny?
Do bytu vybíráme jiný druh klimatizací než do kanceláře. Doma chceme mít klimatizaci funkční, designovou, s co možná nejnižší hlučností. V kanceláři řešíme zejména výkonnost a hlučnost, i když moderní design hraje také důležitou roli.
Klimatizace se dělí na mobilní a splitové. Mobilní klimatizace odvádí z místnosti teplo pomocí hadice skrze okno a můžete s nimi libovolně manipulovat a přesouvat je z místnosti do místnosti, mezi jejich hlavní nevýhody ovšem patří vysoká hlučnost. Klimatizace v provedení split je typická svou vnitřní a vnější částí. Pokud je k jedné vnější jednotce připojeno více vnitřních, potom se jedná o multisplit.

6. 4 kroky ke snadné montáži klimatizace
Montáž klimatizace do bytu vyžaduje odborný přístup a znalosti. Domácí kutilové jsou často přesvědčeni o tom, že si zvládnou klimatizaci nainstalovat svépomocí.
Montáž klimatizace ale není tak jednoduchá, jak se může na první pohled zdát. V lepším případě se vám instalace může nějakým zázračným způsobem povést, v horším případě může montáž svépomocí dopadnout katastrofálně. Zkušení technici vám ušetří spoustu nervů, času i peněz.

7. Funkce klimatizace
Můžeme si užívat spoustu skvělých funkcí, které klimatizace nabízí. Jednotlivé značky klimatizací se často liší ve funkčnosti i v ovládání, v základu ale bývají velmi podobné. Mezi oblíbené funkce moderních klimatizačních systémů do bytu patří:
Časovač – můžete si předem naprogramovat klimatizaci, abyste měli při příchodu domů požadovanou teplotu.
Spánek (sleep) – klimatizace během spánku přizpůsobí teplotu blíže k teplotě v místnosti a tím šetří provozní náklady.
Auto restart – pokud vypadne proud, klimatizace se opět sama vrátí k původnímu nastavení.
Sklápěcí lamely – můžete si sami určit směr proudění vzduchu díky chytrému naklopení lamel.
Swing – zajišťuje pravidelný pohyb lamel a rovnoměrné rozprostření klimatizovaného vzduchu v celé místnosti.
Dry – funkce vysušuje vzduch v místnosti.
Turbo – zahájí velmi prudké chlazení nebo topení pro co nejrychlejší dosažení požadované teploty.
Quiet – přepne klimatizaci na tichý režim.
• A mnoho dalších funkcí.

8. Jak klimatizaci udržovat, aby vám sloužila dlouhá léta?
Většina moderních klimatizačních systémů dokáže čistit vzduch od nečistot, což je skvělé zejména pro alergiky a osoby s dýchacími problémy. Tyto nečistoty se potom v klimatizaci mohou seskupovat, proto je vhodné klimatizaci vždy po sezoně vyčistit.
Pokud si nejste čištěním klimatizace jistí, můžete si objednat profesionální firmu. Ideální je, když se vám o klimatizaci stará stejná firma, která vám ji montovala, protože si s danou klimatizací nejlépe rozumí.